نماد معاملاتی در بازار فارکس از ترکیب حروف اختصاری به وجود میآیند. در ابتدا، شاید نتوانید نام داراییهای مورد معامله تحت عنوان این نمادها را با حروف انگلیسی تشخیص دهید و بخواهید مدت زیادی را در اینترنت صرف جستجوی معانی نمادها در بازار فارکس کنید. نمادها به عنوان علامتهای اختصاری عمل میکنند و برای راحتی دسترسی در بازار فارکس از آنها استفاده میشود. بهعنوان مثال، کدهای ارزی حاوی حروف اختصاری سهحرفی هستند که به صورت خلاصه ارز یک کشور را نمایش میدهند. به دلیل اهمیت شناخت نمادها در فارکس، در این مقاله به معرفی یک لیست جامع از مهمترین نمادهای معاملاتی در فارکس میپردازیم.
در فارکس چه چیزی معامله میشود؟
در بازار فارکس یا همان بازار ارز، ارزها به عنوان دارایی اصلی مورد معامله قرار میگیرند. معاملات در فارکس بر اساس نرخ تبادل ارزها صورت میگیرد و تراکنشها به صورت جفتی انجام میشود. این جفتها به نام جفت ارزی معروف هستند.
در هر جفت ارزی، یک ارز به عنوان ارز پایه (Base Currency) و دیگری به عنوان ارز مقابل (Quote Currency) شناخته میشود. نرخ تبادل، مقدار ارزی را که در طرف مقابل در ازای یک واحد از ارز پایه لازم است، نشان میدهد. سوداگران بازار فارکس با پیشبینی حرکت نرخ تبادل ارزها سعی دارند به سود برسند.
مفهوم نماد در فارکس
در بازار فارکس، از نمادها به عنوان کدهای یکتا برای نشان دادن ارزها و دیگر داراییهای معاملاتی استفاده میشوند. هر نماد مربوط به یک جفت ارزی خاص است و با تعیین نرخ تبادل بین ارزها ارتباط دارد. برای درک بهتر، نگاهی به یک نماد معمول در بازار فارکس مثل “EUR/USD” میاندازیم. در این نماد معاملاتی داریم:
- “EUR” نمایانگر یورو به عنوان ارز پایه (Base Currency) است.
- “USD” نمایانگر دلار آمریکا به عنوان ارز مقابل (Quote Currency) است.
به طور کلی، نمادها در فارکس به صورت جفتهای ارزی ظاهر میشوند که نشاندهنده تعامل بین دو ارز مختلف است. ارز پایه تعیین میکند چقدر ارز مقابل برای یک واحد از ارز پایه لازم است. برای مثال، اگر نماد EUR/USD نشاندهنده 1.1200 باشد، این به این معناست که برای خرید یک یورو، شما نیاز به پرداخت 1.12 دلار دارید. درک نمادها از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا با کمک آنها معاملات ارزی انجام میشود و تحلیلهای فارکس بر روی این نمادها اعمال میشود.
انواع نماد های فارکس
در بازار فارکس، نمادها به عنوان نشانیهای منحصر به فرد برای هر جفت ارز استفاده میشوند. هر نماد مربوط به یک جفت ارز خاص و نشاندهنده تعامل بین دو ارز مختلف است. نمادها به دو بخش اصلی تقسیم میشوند:
نماد ارز اصلی (Major Pairs): این نمادها شامل جفتهای ارزی هستند که شامل دلار آمریکا (USD) هستند. این جفتها به عنوان جفتهای ارز اصلی شناخته میشوند و عبارتند از:
- EUR/USD: یورو به دلار آمریکا،
- USD/JPY: دلار آمریکا به ین ژاپن
- GBP/USD: پوند به دلار آمریکا
- USD/CHF: دلار آمریکا به فرانک سوئیس و سایر جفتهای مشابه
نماد ارز فرعی (Minor Pairs یا Cross Currency Pairs): این نمادها شامل جفتهای ارزی هستند که شامل دلار آمریکا نمیشوند. به عبارت دیگر، این جفتها تنها از دو ارز غیر از دلار آمریکا تشکیل شدهاند. نمونههایی از این نمادها عبارتند از:
- EUR/GBP: یورو به پوند بریتانیا
- EUR/AUD: یورو به دلار استرالیا
- GBP/JPY: پوند به ین ژاپن و غیره
نماد ارزی ناشناخته (Exotic Pairs): این نمادها شامل ارزهای کمتر شناخته شده یا ارزهایی از مناطق کمتر تجارتی هستند. این جفتها عمدتاً با ارزهای یک کشور رایج و یک ارز از کشوری با اقتصاد ضعیفتر ترکیب میشوند. مثال این نوع نماد معاملاتی را در زیر میبینید:
- USD/TRY: دلار آمریکا به لیر ترکیه
- EUR/TRY: یورو به لیر ترکیه و غیره
درک انواع نمادها در بازار فارکس مهم است زیرا هر نوع نماد میتواند خصوصیات و پویاییهای مختلفی در معاملات ارزی داشته باشد.
تعداد جفت ارز ها
بسیاری از معاملهگران در ابتدای ورود به بازار فارکس با چالش تعداد جفت ارزها مواجه میشوند. تعداد زیادی جفت ارز در این بازار وجود دارد و این انتخاب برای معاملهگران ممکن است چالشبرانگیز باشد. تعداد جفت ارزها در بازار فارکس به نوع بروکر شما بستگی دارد. در بروکرهای مختلف مثل بروکر آلپاری و لایت فارکس تعداد متنوعی از جفت ارزها قابل دسترسی است.
بعضی بروکرها امکان معامله روی ۵۰ جفت ارز را فراهم میکنند، در حالی که بروکرهای دیگر ممکن است تا ۱۰۰ جفت ارز را ارائه دهند. این تفاوت به انتخاب و سیاست هر بروکر بستگی دارد. با این حال، تعداد زیادی جفت ارز در بازار وجود دارد و این امکان را به شما میدهد که بر روی فرصتهای معاملاتی و جفت ارزهای مختلف تحلیل انجام دهید. شما میتوانید با تحلیل نمودارهای مختلف، به دنبال فرصتهای معاملاتی بر روی هر یک از این جفتها بگردید.
نماد فلزات گرانبها
به جز معاملات جفت ارزها، در بازار فارکس شما میتوانید فلزات گرانبها را نیز خرید و فروش کنید. این فلزات شامل طلا، نقره، پلاتین و سایرها میشوند. کدهای فلزات گرانبها با حرف “X” شروع میشوند و هرکدام از این کدها نمایانگر یک اونس از مقدار مشخصی از فلزات مذکور در مقابل یک دلار یا یورو هستند. به عنوان مثال، XAU برای طلا و XAG برای نقره مورد استفاده قرار میگیرد. این فلزات نیز مانند جفت ارزها، موضوع تحلیلهای معاملاتی در بازار فارکس میباشند و معاملهگران میتوانند با تحلیل نمودارها و رصد اخبار مرتبط با انواع نماد معاملاتی به بهرهمندی از فرصتهای متنوع این بازار بپردازند.
در بازار مالی، هر فلز گرانبها دارای یک نماد خاص است که معاملات مرتبط با آن را مشخص میکند. به عنوان مثال، نماد طلا در بازار مالی XAU است. حرف X از کلمه “شاخص” (Index) گرفتهشده و AU نمایانگر نماد شیمیایی طلا است که از کلمه لاتین “Aurum” گرفتهشده است. در نماد XAU/USD، اونس طلا در مقابل شاخص دلار آمریکا نمایان میشود.
همچنین، نماد نقره در بازار مالی با XAG نشان داده میشود. اینجا نیز حرف X از کلمه “شاخص” گرفتهشده و AG نماد شیمیایی نقره است که از کلمه “Argentum” گرفتهشده است. به عنوان مثال، نماد XAG/USD نمایانگر اونس نقره در برابر دلار آمریکا است.
همینطور، نماد پلاتین در بازار مالی XPT است. حرف X نشاندهنده Index و حروف PT نشاندهنده کلمه “Platinum” به معنای پلاتین هستند.نماد پالادیوم نیز در بازار مالی با XPD است. حرف X نشاندهنده Index و حروف PD نشاندهنده کلمه “Palladium” به معنای پالادیوم است. علاوه بر اینها، برخی از فلزات دیگر نیز در بازار کالا با نمادهای خاص خود نمایان میشوند؛ به عنوان مثال، نماد مس در بازار کالا COPPER و نماد نیکل NICKEL است.
نماد شاخص ها و سهام
در بازارهای مالی، انواعی از شاخصها وجود دارد که هر کدام نشاندهنده جنبههای خاصی از بازار مالی هستند. در این بخش، به معرفی بهترین شاخصهای معاملاتی در بازار فارکس خواهیم پرداخت:
- شاخص داوجونز (DJIA): این شاخص از سهام ۳۰ شرکت مهم در بازار سهام آمریکا تشکیل شده است. نماد شاخص داوجونز DJIA یا DJA میباشد. این شاخص به عنوان یک نمایانگر اصلی از عملکرد بازار سهام آمریکا شناخته میشود.
- شاخص 500 S&P: این شاخص از ۵۰۰ شرکت بزرگ آمریکا ترکیب شده است و بهعنوان یک نماد معاملاتی نمایانگر کلی از عملکرد بازار سهام آمریکا محسوب میشود.
- شاخص نزدک (NASDAQ): بازار سهام نزدک مهمترین بورس آمریکا از نظر ارزش بازار بعد از بورس نیویورک است. شاخص نزدک از تمام سهام موجود در این بورس برای محاسبهی خود استفاده میکند. نماد نزدک در بازار فارکس NASDAQ میباشد.
توجه داشته باشید که برخی از بروکرها به جز این موارد، سهام کشورهای مختلف، صندوقهای قابل معامله (ETF) و ارزهای دیجیتال را نیز به کاربران خود ارائه میدهند.
نماد نفت و گاز و کالاهای با ارزش
در دسته منابع انرژی، نفت و گاز طبیعی به عنوان دو محصول اساسی و اهمیتدار شناخته میشوند. در زیر نام و نمادهای مرتبط با این منابع ارائه شدهاند:
- نفت آمریکا با نماد USOIL یا WTI نمایان میشود.
- نفت برنت با نماد UKOIL یا BRN شناخته میشود.
نماد گاز طبیعی با NGAS نشان داده میشود. همچنین ممکن است از نماد NG نیز برای نشان دادن گاز طبیعی استفاده شود.
نمادهای معاملاتی آتی (Futures) فارکس
نمادهای معاملات فیوچرز یا آتی (Futures) در فارکس از طریق قراردادهای آتی یا فیوچرز به معامله گذاشته میشوند. این نمادها توسط بروکرهای مختلف با شرایط خاصی ارائه میشوند. در این نوع معاملات، فروشنده و خریدار در زمان مشخص (آینده) روی یک قیمت توافق میکنند. در زمان انقضاء، قیمت واقعی کالا در بازار ممکن است بیشتر یا کمتر از قیمت توافقی باشد که این تفاوت زیان یا ضرر ایجاد میکند. از نمادهای شاخص تا جفت ارزها و ارزهای دیجیتال، همگی جایگاه خود را در این نوع قراردادها دارند. انواع نمادهای آتی فارکس به دستههای مختلفی تقسیم میشوند، از جمله:
- شاخصهای جهانی
- نمادهای انرژی
- نمادهای فلزات
- نمادهای کالاها
این نوع نماد معاملاتی در دستههای مختلفی همچون شاخصهای جهانی، نمادهای انرژی، نمادهای فلزات و نمادهای کالاها قرار میگیرند. همچنین، نمادهای معاملاتی در فارکس به صورت مینی نیز وجود دارند که دارای حجم لات استاندارد کمتری هستند و سرمایهگذاری در آنها با ریسک کمتری همراه است. نمادهای معاملاتی مینی از جمله:
- اس اند پی 500 مینی (ES)
- نزدک 100 مینی (NQ)
- نماد شاخص داوجونز آمریکا (DJIA)
- میکرو دکس (FDXS)
نمادهای معاملاتی صندوق های مالی (Funds)
صندوقهای مالی یک سرویس برای افرادی فراهم میکنند که میخواهند در سهام، اوراق قرضه، ارزها و کالاها سرمایهگذاری کنند. این صندوقها با جمعآوری سرمایه از سرمایهگذاران، میتوانند با حجم زیادی از پول، سرمایهگذاری نمایند.
هدف اصلی صندوقهای فارکس، ایجاد بازده برای سرمایهگذاران توسط ارزهای تجاری است. اگرچه برخی از معاملهگران علاقمند به سرمایهگذاری در صندوقهای فارکس هستند، اما به طور کلی این صندوقها در تریدرهای ایرانی محبوب نمیباشند. معمولاً صندوقهای ETF (صندوقهای معاملاتی) بیشتر شناخته میشوند. برخی از صندوقهای ETF در بازارهای مالی:
- SPY – SPDR S&P 500 ETF TRUST
- GLD – SPDR Gold TRUST
- IBIT – ISHARES Bitcoin TRUST
نمادهای معاملاتی ارز دیجیتال
کریپتوکارنسیها به عنوان یک دسته از نمادهای قابل معامله و ارزهای دیجیتال در بازار حاضر مورد توجه قرار گرفتهاند. در زیر به نام و نماد چند کریپتوکارنسی مهم اشاره میشود:
- نماد بیت کوین: BTC
- نماد لایت کوین: LTC
- نماد اتریوم: ETH
- نماد کاردانو: ADA
- نماد دوج کوین: DOGE
توجه: ممکن است نمادهای ابزارهای معاملاتی در بازارهای مختلف اندکی با یکدیگر متفاوت باشند، بنابراین برای دقت بیشتر به نوع بازار مورد نظر مراجعه فرمایید.
نمادهای قابل معامله در معاملات CFD
قراردادهای مابهالتفاوت (CFD) روشی محبوب برای گمانهزنی در مورد تغییرات قیمت در بازارهای نماد معاملاتی مختلف از جمله ارزهای خارجی، کالاها، سهام و شاخصهای بازار است. در این نوع معامله، شما دارایی اصلی را خریداری نمیکنید، بلکه بر اساس تغییرات قیمت این داراییها به حدس و گمان میپردازید.
از لوریج (استفاده از وام) در معاملات CFD برای افزایش حجم معاملات رایج است. در این روش، شما از بروکر یا کارگزاری مالی به عنوان وام گیرنده استفاده میکنید تا بتوانید معاملات بزرگتری انجام دهید. معاملات CFD نیاز به دقت و مهارت دارند و الزامی است که قوانین مربوط به این نوع معاملات را بهخوبی بفهمید .اگر بازار بهطور معکوس به توقعات شما پیشبرود، ارائهدهنده CFD ممکن است از شما بخواهد بهطور سریع مبلغ اضافی واریز کنید. این اهرم (لور) میتواند ضررهای شما را بیشتر کند و در مواردی منجر به از دست دادن کل سرمایهگذاری شده شود. نمادهای معاملاتی در CFD به وسیله کارگزاران مختلف متفاوت بوده و شما باید از طریق سایت یا پلتفرم معاملاتی بروکر فارکس خود به دنبال نمادهای مورد نظر جستجو کنید.