معاملات مارجین نوعی فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال است همانند معاملات فیوچرز که در آن با اهرم ساختن موجودی فعلی ارز دیجیتال، مبلغی اضافهتر قرض گرفته میشود تا امکان انجام معاملات بهتر با سرمایه بالاتر برای تریدر فراهم شود. به زبان سادهتر در مارجین تریدینگ خرید، فروش و معامله دارایی با استفاده از سرمایهای که توسط شخص ثالث فراهم شده است صورت میگیرد. با ما همراه باشید تا در مورد مارجین تریدینگ و نکات پیرامون آن بیشتر بدانید.
مارجین تریدینگ چیست؟
همان طور که در مقدمه هم اشاره کردیم، معامله مارجین روشی برای خرید و فروش و معامله دارایی با کمک سرمایهای است که شخص سومی آن را فراهم میکند. در مقایسه با سایر روشهای معمولی معامله در بازار ارزهای دیجیتال، حسابهای مارجین با استفاده از اهرم ها، به معامله گران امکان دسترسی به مقادیر سود بیشتری را میدهد. در برخی موارد ممکن است معاملههای مارجین ضرر بیشتری برای معاملهگر به همراه داشته باشند. در واقع توانایی افزایش سود معاملات در مارجین تریدینگ باعث میشود که این سبک از معاملات در بازارهای کم نوسان به ویژه بازار بین المللی فارکس محبوبیت بیشتری داشته باشند.
معاملات مارجین ارز دیجیتال به چه صورت کار میکند
در زمان شروع یک معامله از نوع مارجین، معاملهگر موظف است که درصدی از ارزش کل معامله را سپردهگذاری کند. به این سرمایه اولیه مارجین گفته میشود که ارتباط نزدیکی با مفهوم لوریج دارد. در حقیقت حسابهای معامله مارجین برای ایجاد معاملات لوریج مورد استفاده قرار میگیرند. لوریج نسبت سرمایه قرض گرفته شده به مارجین یا سرمایه اولیه را توصیف میکند.
در بازارهای مختلف مجموعههای متفاوتی از قوانین و نرخ لوریج ارائه میشود. به عنوان مثال در بازار سهام، نسبت ۲ به ۱ یک نسبت رایج است. همچنین در قراردادهای آتی اغلب نسبت لوریج ۱۵ به ۱ معامله میشوند. در کارگزاریهای فارکس نیز معاملات مارجین عموما با نسبت ۵۰ به ۱ لورج میشوند، گاهی اوقات نیز نسبت ۱۰۰ به ۱ یا ۲۰۰ به ۱ مورد استفاده قرار میگیرد. در مورد بازار ارزهای دیجیتال نسبتها معمولا از ۲ به ۱ تا ۱۰۰ به ۱ متغیر هستند. در انجمن معاملات نیز از حرف X استفاده میشود که بیانگر نسبت معاملات در این انجمنها است.
پس از دریافت سرمایه، دو پوزیشن روبه روی معاملهگر قرار دارد که با توجه به وضعیت بازار و فیوچرز معاملات باید در یکی از آنها مستقر شود. این پوزیشنها عبارتند از: پوزیشن فروش استقراضی (GOING SHORT) و پوزیشن خرید (GOING LONG).
در موقعیت فروش استقراضی معاملهگر با پیش بینی روند نزولی بازار در آینده و فروش مرحلهای تلاش میکند تا از ضرر جلوگیری کرده یا به سود برسد. در موقعیت خرید نیز با پیش بینی روند صعودی بازار در آینده دست به ترید و خریدهای سودمند میزند.
مزایا و معایب ترید مارجین
شاید بتوان گفت مهمترین مزیت معاملات مارجین آن است که به نسبت سرمایه دریافت سود بیشتری را به همراه دارد. همچنین معاملات مارجین میتواند برای ایجاد تنوعسازی در دارایی نیز کاربردی و مفید واقع شود چرا که معامله گران در این معاملات میتوانند چندین حساب با مقادیر به نسبت کم برای سرمایه گذاری باز کنند.
یکی دیگر از مزایای ایجاد حساب کاربری مارجین و شروع معاملات آن این است که باعث میشود معامله گران بدون اینکه مجبور باشند مقادیر زیادی پول به حسابشان منتقل کنند، حساب جدیدی برای سرمایه گذاری باز کنند.
در معایب معاملات مارجین باید گفت برعکس تمام مزایایی که به آنها اشاره کردیم نیز امکان رخ دادن دارد. در واقع اگر معاملهگر در معاملات مارجین ضرر کند مقدار آن نسبت به ضرر معاملات عادی بیشتر است. از آنجایی که امکان ضرر بیش از سرمایه اولیه در معاملات مارجین وجود دارد، این معاملات بسیار پر ریسک به شمار میروند. بنابراین بسته به مقدار لوریج اعمال شده در معامله، حتی کاهش اندکی در قیمت بازار هم میتواند ضررهای قابل توجهی برای معامله گران ایجاد کند. به همین دلیل است که استفاده از راهکارهای درست مدیریت ریسک و ابزارهای کاهش ریسک در انجام معاملات مارجین از اهمیت بالایی برخوردار است.
نحوه مدیریت ریسک در معاملات مارجین
همانطور که گفتیم معاملات مارجین از جمله پرریسکترین تریدها محسوب میشوند. گاهی اوقات ممکن است تریدر یا معاملهگر در آستانه از دست دادن تمام سرمایه خود قرار گرفته و اخطار کسری موجودی دریافت میکند. به این حالت کال مارجین گفته میشود و در این شرایط معاملهگر باید حساب خود را شارژ کرده و یا دارایی مربوطه را سریعا به فروش برساند تا متحمل ضرر نشود. به طور مثال در بازار ارزهای دیجیتال برای معاملهگری که در حال ترید بیت کوین است، شرایط Margin Call به معنای شارژ حساب ارزی دیجیتال با بیت کوین و یا فروش دارایی برای رسیدن به سطح مناسب سرمایه است.
در واقع مارجین کال از تریدرها میخواهد پول بیشتری به حساب معاملاتی خود اضافه کنند یا برخی از پوزیشنهای معاملاتی خود را ببندند تا مارجین بیشتری برای معامله داشته باشند.
برای جلوگیری از مارجین کال از لوریج یا اهرم استفاده میشود. البته اهرم یا لورج در چنین شرایطی همانند یک شمشیر دو لبه است، به این معنا که هرچه اهرمی که برای نگه داشتن یک معامله استفاده میشود بزرگتر از چندین برابر موجودی حساب معاملهگر باشد، به همان نسبت به مارجین قابل استفاده کمتری دسترسی خواهد داشت که ضررها را در خود جای دهد. برای پیشگیری از مارجین کال و پایین آوردن ریسک معاملات مارجین به این نکات توجه داشته باشید:
- از اهرمهای بالا استفاده نکنید. هرچه اهرم معاملات بالاتر باشد امکان مارجین کال شدن هم بیشتر خواهد بود.
- از تکنیکهای مدیریت سرمایه استفاده کنید. مثلا استفاده از حد ضرر روش مناسبی برای جلوگیری از ایجاد مارجین کال است.
- از تمام مارجین موجود در حساب برای انجام معاملات استفاده نکنید. باید تلاش کنید که بیش از ۵ درصد دارایی به صورت همزمان درگیر معاملات نشود.
- حجم معاملات را با استفاده از تکنیکهای مدیریت سرمایه تنظیم کنید.
جمعبندی
معاملات مارجین برای کسانی که به دنبال سود زیاد در معاملات هستند یک انتخاب مفید به شمار میرود. در حقیقت اگر معاملات مارجین به درستی و طبق استانداردهای مدیریت سرمایه صورت گیرد، معاملات لورج شده توسط حسابهای مارجین باعث سودآوری و متنوعسازی پوتفولیوی سرمایهگذاری خواهد شد. از طرف دیگر ضرر در معاملات مارجین نیز یک ضرر چند برابری است و در کل معاملات مارجین معاملاتی پر ریسک محسوب میشوند. به همین دلیل است که توصیه میشود این شکل از تریدها تنها توسط تریدرهای با تجربه و ماهر انجام گیرد.